The Belly Button Gazettes Årskrönika 2023

The Belly Button Gazettes redaktion blickar tillbaka på det bästa och sämsta som hände under 2023. På och utanför den självupptagna redaktionen.

Petter Ströbaek

Skribent och musiker
Årets nyhetshändelse: När Runar Sögaard släpptes från fängelset.
Årets kulturella verk: När Oscar-vinnaren Ariana Debose gjorde ett framträdande på BAFTA där hon hyllade alla nominerade skådespelerskor. Gick ifrån att jag tyckte det var pajigt till att jag lärde mig den utantill bara av att titta på den på loop. 
Årets värk: När Shirley Clamp talade ut om att hon spenderat 11 000 kronor på Candy Crush

Tips om text på BBG från året: Vilken ungdomsförbundsordförande är du? Jag var väldigt chockad över vilken ungdomsförbundsordförande jag var 😦

Fred Balke

Skribent och journalist

Årets nyhetshändelse: Tyske operachefen Marco Goecke smetar hundbajs i kritikern Wiebke Hüsters ansikte efter att hon kallat hans föreställning “tråkig”. Bajset kommer troligen från operachefens tax, Gustav.

Årets kulturella verk: Död Marks nya skiva “Död mark 4evigt”.

Årets BBG-text: Oscar Lernstads oerhört mysiga pappaserie.

Klara-Lovisa Lundström

Politikredaktör och journaliststudent

Årets nyhetshändelse: Not all heroes wear capes, en del bär keps. I somras röjde Aftonbladets Torbjörn “Tobbe” Ek Hoojas identitet och lyckades i samma veva avslöja vilka i ens omgivning som är infantila. När Tobbe Ek rykte Hoojas masker rasade den norra landsändan och i sociala medier la vuxna människor veckor på att visa sin avsky mot Aftonbladet samtidigt som den del råkade blotta sina rasistiska åsikter. Sammantaget såg kritiken ut typ så här: “Den onda medieeliten i Stockholm respekterar inte våra skötsamma och duktiga killar och avslöjar deras identitet bara för att jävlas men de avslöjar inte identiteten på invandrade våldtäktsmän och kriminella.” 

Jag vill inte ta ifrån Tobbe Ek hans avslöjande men för den som undrade vilka Hooja var innan avslöjandet fanns svaret bara en googling bort ändå. Och hur mycket har livet egentligen förändrats för J*akim L*thner och M*rkus M*ttsby i Hooj ABs styrelse sedan i somras?

Tips på saker som ni som rasade mot Aftonbladet kan göra 2024: Växa upp.

Årets verk: George Santos videohälsningar. Slay the boots house down, House of Representatives, every day!

Årets värk: Mina stämband. Det visade sig att min underbara hesa radioröst inte var en gåva från radiogudarna utan en medicinsk åkomma. Blir 2024 året jag blir stum?

Tips om text på BBG: 2017 tog SVT det homofoba och anti-europeiska beslutet att lägga ner programmet “Inför Eurovision Song Contest” och sedan dess har vi fans fått vända oss till den norska motsvarigheten “Adresse” istället. Norrmännens smak är dock si så där…därför uppskattade jag Petter Ströbaeks genomgång av alla Eurovisionbidrag väldigt mycket.

Julia Hoffman

Skribent och nybliven PR-person

Årets nyhetshändelse: När Anders Öfvergård dömdes för köttstöld på Ica Maxi. Jag kände mig väldigt nära honom då. 

Årets kulturella verk: Kan man säga något annat är Britney Spears självbiografi? Nej. Nej, det kan man inte. 

Tips om text på BBG: Tyckte om texten när vår chefredaktör berättade om sina tvångstankar.

Johan Svensson

Chefredaktör och illustratör

Årets nyhetshändelse: Mats Löfvings död. Efterspelet till Expressens granskning om jäv och kärlek högt upp i Polismyndigheten var brutalt och såpoperaesque såväl medialt som internt – tills allt bara blev tragiskt. Den 22 februari tog han sitt eget liv. Nu har Anders Thornberg lämnat sin post som rikspolischef och Linda Staaf kallar rapporteringen om henne för misogyn och menar att den beror på att hon är för snygg – samtidigt som hon nu är tillsammans med överbefälhavare Micael Bydén och gör press för sin andra deckarroman. Det mest tv-mässiga myndighetsdrama i mannaminne. Jag befarar att vi på gott och ont inte har sett det sista av Linda Staafs mer mediala karriär.

Årets kulturella verk: The Wagatha Christie Story. Det är inte bäst, det är inte mest aktuellt, det är inte ens mest intressant. Men det är så sanslöst underhållande. Att den uppmärksammade rättegången mellan fotbollsfruarna Coleen Rooney (fru till Wayne) och Rebekah Vardy (fru till Jamie) blir till en slags truecrimedokumentär är ett smalt samtidsdokument på scouse. 

Årets värk: Den fortsatt skamlösa Natoprocessen. Birgitta Eds prästkrage, AI och räntorna. Hooja och Fröken Snusk. Det idiotiska omhuldandet av Hooja och Fröken Snusk. Saudiarabiens offentliga investeringsfond.

Tips om text på BBG från året: Atrikelserien Att vara eller inte vara (vad) av Ella Löfmark och Fanny Lindstedt Grahn. När recensionens betydelse och tyngd har dalat var detta ett underbart genreöverskridande format.

Amanda Wikström

Skribent och poet

Årets nyhetshändelse: Att Johannes Brost är DÖD (jag visste inte) (han har varit det jättelänge) (sedan 2018) och Kim Kå’s nippel-kollektion. Jag är arg över att jag inte kom på det först. 

Årets kulturella verk: Kim Kå’s nippel-kollektion. SKOJA XD. Jag måste säga Andrev Waldens “Jävla karlar”. Den är inte upphypad, den är ett litterärt mästerverk. Jag vill aldrig mer skriva om jag inte får behärska språket som Walden.

Årets värk: Skrivkrampen.

Tips om text på BBG: Johanna Bergmarks novell “Det kom sig så att vi satt tre vid ett bord”. Den var otrolig.

Simon Ghidey

Redaktör och PR-människa


Årets nyhetshändelse: Total blackout, men tänker mycket på PM Nilssons ål!

Årets kulturella verk: Strandhälls George Orwell-citat: “Krig är inte fred”. Få saker gör mig lyckligare än det Instagramkontot. Bubblare: 500:s nyhetsbrev Tankar från Terrassen i bokform (reds.anm. Simon Ghidey är anställd på kommunikationsbyrån 500. Frågor om eventuell problematik i att han även är redaktör på BBG hänvisas till chefredaktör Johan Svensson som i sin tur kommer hänvisa till din röv).

Årets värk: Conor McGregors politiska ambitioner. Ledarsidorna

Tips om text på BBG: Rubens om socialismen och klassklyftorna i Venezuela. 

Fanny Lindstedt Grahn

Skribent och dramatiker

Årets nyhetshändelse: När Gwyneth Paltrow blev friad i rätten för att ha blivit påkörd av en dumskalle i skidbacken.

Årets verk: Tyckte det va rätt kul när den där kvinnan tappade en sån där Jeff Koons ballongstaty på ett galleri så den gick i tusen bitar. Tycker generellt att klumpiga kvinnor borde gå på konstgalleri oftare.

Årets värk: Johan Svenssons meddelanden om att jag ska skriva mer i BBG. Förlåt. Jag gör mitt bästa. 

Tips om text på BBG: Jag tycker att min kompis och kulturredaktör Ellas text om vackra saker var toppen.

Sigrid Arén

Skribent och novellist

Årets nyhetshändelse: Bland många roliga nyhetsflashar väljer jag Snoop Doggs besked att han skulle fimpa jointen för gott, vilket sedan visade sig vara falskt samt den tyska förbundskanslern, Olaf Scholz, ögonlapp vilket osökt ledde tankarna till en viss film med Tom Cruise med historiska inslag. 

Årets verk: Eftersom jag fullkomligt knarkat Sveriges Radio i år, väljer jag P4 Dokumentären om Eilert Pilarm, mannen som blev besatt av Elvis ande samt Agneta pleijels roman “Sniglar och snö”, den tredje och avslutande delen i hennes självbiografiska trilogi. 

Årets värk: Jan Emanuels “Aforismer” (Volante, 2023), en inte så efterlängtad uppföljare till den något mer ambitiösa självbiografin.  Behöver jag säga att flosklerna haglar.

Tips om text på BBG: Svårt att välja något annat än Klara-Lovisa Lundströms text om hur hon kraschade och fick alla utslängda från Jan Emanuels svitfest på bokmässan. 

Clara Popenoe Thor

Skribent och journaliststudent

Årets nyhetshändelse: När Dorotea kommun tog över rollen som Sveriges minst befolkade kommun från Bjurholm, som innehållit platsen sedan 1938, och när Bjurholm en dryg månad senare återställde ordningen med 2 363 invånare mot Doroteas mjäkiga 2378. 

Årets verk: Terra – Livslinjen

Årets värk: Swedish Matchs mycket beklagliga val att sluta tillverka ZYN Ginger Blood Orange, en tobaksfri nikotinprodukt som tjänat mig gott sedan i princip dagen den började säljas i butik. Jag kunde förlåta att deras moderbolag fortsatte handla i Ryssland efter den fullskaliga invasionen av Ukraina, men att frånta mig personligen något av det enda goda som funnits kvar i mitt liv? Kvar har jag ynka fem prillor och en stor sorg. 

Tips om text på BBG: Ada Berg Arbros underbara och insiktsfulla minnestext över Bunga-Bunga Berlusconi.

Marcus Eriksson

Illustratör och animatör

Årets nyhetshändelse: Tror inte många vet det men Dogge doggelito har släppt sex stycken album på Spotify i år.

Årets verk: Dogge Doggelitos favorit i repris ”cykel på köpet” är nu tillbaka som ”korv på köpet” i en kampanj för billig korv hos OKQ8.

Årets värk: Skadade ryggen rätt rejält i somras, nu lider jag av återkommande rygg och svanskotesmärtor som 24 åring, mycket tråkigt.

Tips om text på BBG: Fabeln om Sveriges dyraste hummer av Fred Balke.

Alva Dahlblom

Politikskribent

Årets nyhetshändelse: Var hemma på Åland i somras och såg Ebba Busch på en restaurang tillsammans med en ålänning. Senare skrev en bekant i en gruppchatt att de dejtar varandra, och de gör nog det fortfarande för hon syntes under mellandagarna på Lindex i Mariehamn.

Årets verk: Solsidan säsong åtta.

Årets värk: Såg på @p3nyheter ett inlägg om Rebecka som fick hål i tandköttet av vitt snus och det kändes för relaterbart.

Tips om text på BBG: Den där Klara Lovisa berättar om hur hon förstörde Jan Emanuels fest.

Oscar Lernstad

Journalist och pappa

Årets nyhetshändelse: Jämnt skägg mellan två. Den australiske ensamseglaren som, tillsammans med sin hund, hittades efter ha drivit på Stilla havet i tre månader. Gillar det lyckliga slutet men också hur seglarens look personifierar att vara skeppsbruten.

Eller att Ola Schubert, medskapare till Babblarna är i en tvist med förlaget som har ruinerat honom och att han nu till stor del lever på ekollon.

Årets verk: Babblarnas julvisa.

Årets värk: Babblarnas julvisa.

Tips på text: De två abborrarna och människan av Fred Balke.

Agnes Nisbel Fjäll

Skribent och reklamare

Årets nyhetshändelse: När ubåten Titan sjönk. Minns hur nyheterna räknade ner till stunden då syret i båten skulle ta slut, kändes som ett avsnitt av Black Mirror.

Årets verk: Den lilla snutten i Beckham-dokumentären då Victoria och David Beckham dansar. Jag kollar på den en gång om dagen. Räknas det som ett verk? Ja. 

Årets värk: Min 17-åriga hund dog, det sög verkligen. 

Tips om text på BBG: Johan Svenssons “Navelskådande exponeringsterapi: när ens fobi är en själv”. Trodde att det bara var jag som var helt galen tills jag läste den. Tack!

Efter en låginstensiv höst är The Belly Button Gazette tillbaka och redo för ett nytt mörkt år. Stay tuned.

Ett svar till “The Belly Button Gazettes Årskrönika 2023”

Lämna en kommentar