Magdalena Andersson MILFifierades på Tiktok

Varför är innehållet på SSU:s Tiktok mer incestuöst än en roman av en västerbottensförfattare? Och varför ser det ut som att MUF marknadsför löpartajts?

Klara-Lovisa Lundström har kollat närmre på de politiska ungdomsförbundens Tiktokstrategi under valrörelsen – för valanalysen som partierna missat.

För ett tag sedan gick jag in på videoplattformen Tiktok och möttes av ett bekant ansikte. Det var bilder på Siv Jensen, före detta partiledare för norska Fremskrittspartiet (FrP), som vi är vana att se henne. Kortklippt hår, iklädd en klassisk politikerklänning på en presskonferens eller ute bland väljarna kampanjande i en röd FrP-jacka. Sen kom bilder jag inte sett förr. Bilder föreställande Siv Jensen på 90-talet svepte förbi. Bilder på en ung, uppklädd Siv Jensen på fest eller en Siv Jensen i läppstift i Stortinget. Partiets ungdomsförbund, FpU, hade gjort en thirst trap med sin före detta partiledare! Thirst trap, eller törstfälla som Google översätter det, är inlägg på sociala medier med sexuella undertoner som publiceras för att locka tittare och skapa någon slags åtrå. Något som blir allt vanligare inom politiken.

FpU är absolut inte ensamma om att försöka nå ut till väljare genom att framställa sina företrädare som sexiga. Under valrörelsen var det klart och tydligt att Socialdemokraterna valt att satsa alla kort på Magdalena Andersson. Hon var och är, tillskillnad från hennes föredetta ministerkollegor, populär och fick pryda partiets valaffischer, göra valfilmerna och synas på sociala medier. Någon självklar parhäst eller andra vallokomotiv lyste med sin frånvaro. Man hoppades helt enkelt att Magdalena Andersson skulle vara en väljarmagnet. Även ungdomsförbundet SSU hade en liknande strategi men utförandet skiljde sig en hel del åt från moderpartiets mer strama linje. 

I spellistan “Magda slayyyy *🔥*” på Tiktok har SSU samlat alla klipp där Andersson “äger” borgerligheten till tonerna av Tiktoklåten “She Knows” så att alla oneliners från plenisalen ska upplevas som mäktiga. I klippens captions står det “MAMMA ATE”, “mommy”, “mami, förlåt, mami”, “fyra år till för mamma” och “MAGDA, MAMMA”. Man skulle kunna tro att SSU anställt Magdalena Anderssons barn som sociala medie-ansvariga men så är det inte, det är bara ett led i en milfifiering av Magda.

Utöver att kalla henne för “mamma” mer än hennes faktiska namn la SSU under valrörelsen upp nästintill fanatiska och politiskt innehållslösa inlägg som skulle visa hur söt, cool och snygg hon är och hur hon såg ut som ung. 

Klassisk sexism. Så typiskt att kvinnliga politiker med gedigen erfarenhet och kunskap ständigt förminskas, oskadliggörs, ja till och med sexualiseras, kanske någon säger. App app app, stoppa genusanalysen genast! Vi får inte glömma att även moderata ungdomsförbundet MUF utsätter sin manliga partiledare för en liknande behandling. Även om MUF har tagit det lite lugnare än sossarna har de också gjort sig skyldiga till att försöka skapa flörtigt content med Ulf Kristersson. Deras content kan sammanfattas på följande sätt: Uffe ung, Uffe gullig, Uffe springer, Uffe statsmannamässig. De jobbar också med det som inom vissa kulturer kallas humor. I en video skuttar Ulf ner för en trappa ”på väg att sänka dina bränslekostnader 💙”. I en annan, med texten, “När man minns att vi ska få ny kärnkraft för första gången på över 40 år” ler han stort. Och självklart la de ut “This week a hot new bombshell enters Rosenbad” dagen Kristersson blev statsminister. Mitt favoritinlägg i kategorin är en video där det står “POV: du är i löpspåret och får ögonkontakt med han som vill sänka skatten på ISK” samtidigt som Ulf springer förbi till romantisk musik.

Annars är besattheten av Ulf Kristerssons vader det som utmärker MUF:s Tiktok. Deras relation till sin partiledare och bakdelen av hans nedre ben är sektliknande (tänk Knutby precis innan morden). De “avgudar” hans vader (enligt MUF-Katja) och har lagt ut flera videos dedikerade till hans ben. De är riktigt vältränade! Det ska han ha, men jag hoppas inte att den sjukliga besattheten av hans kropp skapar komplex hos den ätstörningsberyktade Ulf.

Det är viktigt att nämna att inte alla ungdomsförbund har testat den här strategin. Tack vare samtliga Tiktokintervjuer med 18-åringar på Drottninggatan kan vi konstatera att Ebba Busch (KD) är den snyggaste och “kattigaste” partiledaren, något KDU tack och lov låtit bli att använda sig av.

Så varför är innehållet på SSU:s Tiktok mer incestuöst än en roman av en västerbottensförfattare? Och varför ser det ut som att MUF marknadsför löpartajts? Kanske är det ett inlägg i förrförra höstens “Kulturkvinna som åldras och känner sig ful”-debatt. Kanske försöker ungdomsförbunden gemensamt övertyga oss om att man kan vara snygg och sexig trots att man passerat 50-strecket. 

Ett mer sannolikt svar är att ungdomsförbunden försökt skapa samhörighet bland sina medlemmar och nå ut till sin målgrupp, alltså unga. De hakar på Tiktoktrender i hopp om att det ska locka fler unga att komma på deras pizzakvällar och stå med i medlemsregister när det är dags för MUCF att betala ut bidrag. Att använda sig av sin partiledare är ett enkelt sätt att göra trender politiska men det är också slappt. Det ger också en känsla av att de tror att unga inte förstår politik på en mer komplex nivå än att känna till partiledarnas ansikten. En del menar att Sverigedemokraterna vann unga väljare på Tiktok. De var tydliga med var de stod i frågan om bränslepriser, integration och brott och straff. Den analysen har också ifrågasatts, med rätta. Men kanske är det ändå så att sakpolitik lockar fler ungdomar än konstruerad kåthet. Det gick trots allt bättre för Jimmie Åkesson än mamma Magda och Uffe med de vältränade vaderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: