Vad din favorit-SR-kvinna säger om dig

SR-kännarna Clara Popenoe Thor, Klara-Lovisa Lundström och Laura Ingemarsson analyserar vad din favorit-SR-kvinna egentligen säger om dig.

Den gemensamma referensramen vi en gång hade brister i fogarna. Borta är dagarna då vi i samlad trupp gick i kyrkan på söndagar. Vi kollar inte ens på Melodifestivalen längre. Inte heller Rapport. Samtalsämnena i personalrummet blir allt färre. Men en samhällsinstitution står stadigt – Sveriges Radio. I tider av kris och och oro vänder vi oss till public service-radion. SR har blivit landets sista lägereld. Kvinnorna som håller ställningarna är kompetenta och intelligenta. Ja, de förkroppsligar den moderliga famn som bara public service kan erbjuda. 

Vad hade public service varit utan kvinnliga journalister i åldrarna 40-60 år? Vad hade Sverige varit utan dem?

Har du någonsin undrat hur du är som person baserat på den kvinnliga journalist mellan 40 och 60 år med arbetslivserfarenhet på Sveriges Radio som du tycker bäst om?

Detta är den officiella sammanställningen av vad SR-kvinnan 40-60 år närmast ditt hjärta egentligen säger om vem du är som person.

Lova Olsson

Okej, vilket ungdomsförbund var du med i? Svaret är väl något mellan SSU och LUF. Du var trots allt så lillgammal att du lyssnade på P1 i en formativ ålder. Som tonåring livekommenterade du Agendas partiledardebatt på mikrobloggen Twitter (#svpol), läste Palmebiografier och fraktade skoldatorn i en tygkasse med ett antirasistiskt budskap. 

Du kände dig ensam under uppväxtåren i den lilla bruksort där du är född. Det var först när du flyttade till Lund eller Uppsala för att plugga pol. kand. som du hittade dina jämlikar. 

Du har gjort utbyte i Bryssel och efter din masterexamen har du fått jobb på antingen Svenskt Näringsliv, LO eller på Regeringskansliet, men du har alltid drömt om att jobba internationellt, kanske inom FN. Det är synd att UD:s diplomatutbildning kräver B-körkort, annars hade du sökt den. Du är inte där du trodde du skulle vara i livet men din gymnasielärare är stolt över dig så du är nöjd.

Du gillar alla på Ekots politikredaktion men Lova är speciell. Hennes norrländska (ångermanländska) får dig att ångra att du tvättade bort din dialekt i mellanstadiet. 

Katherine Zimmerman

Du är i den 90:e percentilen av P3s mest intellektuella lyssnare och den 20:e percentilen av P1s yngsta lyssnare.

Du har läst alla trendiga böcker som “Halva Malmö består av killar som dumpat mig” och “D e kroniskt”, kollar självklart på Cyklopernas land och betalar 29 kronor i månaden för Stormens Utveckling. 

Dina vänner behöver aldrig vara oroliga för att ta med dig på saker för att du är så pass socialt terränggående. De är bara oroliga för att du ska vara för omtyckt, och gå om dem som vän. Du läser av rummet, ställer frågor och lyssnar uppmärksamt på svaren. Varm, och sympatisk, men det finns en ängslighet inom dig. Du är orolig att du inte hinner följa alla kulturdebatter och vem är du om du inte är 110% à jour med samtiden? 

Vad tycker du egentligen? Vilka faktiska värderingar har du? Vad blir kvar när man skalar bort din svala metaironiska internetnärvaro?

Sara Stenholm

Är begreppet “silver fox” könsneutralt?

Du insåg inte att du var lesbisk förrän du var 19 år. Du trodde det var normalt att bara inte känna något för din pojkvän som du var tillsammans med under hela gymnasietiden. Allt förändrades med “USA-podden” då något mer än ett intresse för amerikansk politik väcktes inom dig.

Du älskar den mysiga stämningen i “USA-podden” så mycket att du har börjat ställa klockan 09.03 på söndagar för att lyssna på “Godmorgon, Världen” men det är inte samma sak.

Sara är allt du vill vara och din kroniska crush botades inte direkt av att Åsa Linderborg i “Året med 13 månader” bekräftade att Sara verkar vara världens bästa kompis. Du försöker lägga dig till med att säga ”hörni” och “lite grand” men det har inte satt sig än. Du har läst distanskursen “Amerikansk politik” på 7,5 hp vid Uppsala Universitet och tvekar inte att förklara hur elektorssystemet fungerar.

Du har tyvärr aldrig varit i USA. Drömresan är Washington DC men med din kultur/medie/lärarlön dröjer det ett tag. Det går för mycket pengar på misslyckade HER-dejter på ditt lokala café.

Cecilia Düringer

“En till flaska bubbel, tack! Nej, du kan glömma att betala!”

Kortet fram, snabbt. Du blippar. Generös, karismatisk, pratglad. Du är människomänniska. 

I gymnasiet var du en av de enda som sömlöst kunde röra sig mellan de coola och de töntiga. Du är bra på att upprätthålla vänskaper och kopplar gärna samman vänner från olika delar av ditt liv. En social nod med god självkänsla.

Du är van cyklist, hade en Hövding men efter den femte eruptionen på lika många dagar är du nu hjälmfri igen.

Hanna Sahlberg

Du har alltid vetat att du är gay, med oavsett om du är man eller kvinna är du djupt förälskad i Hanna.

Du är en obotlig romantiker. Ditt favoritämne i skolan var svenska, men enbart då du var kär i din lärare. Du har en nördig sida. I din ungdom kretsade hela ditt liv kring Hunger Games, Divergent eller Twilight – nu är det utrikespolitik. På din vägg sitter flertalet ironiska politikaffischer. En bild på nationella folkkongressen ovanför sängen, en Ursula von der Leyen-poster i hallen och på kylskåpet sitter en Madeleine Albright-magnet.

Daniela Marquardt

En Perfect Guide Daniela Marquardt Fanbase Edition skulle starta med en rask promenad i närmaste naturreservat. Visst är det skönt när alla stökiga vardagstankar skingras i den friska luften?

Till lunch blir det husmanskost. Ordentligt och mättande, men framförallt gott!

Mot kvällen sätter du på På Spåret, oironiskt. På soffbordet står ett glas Grüner Veltliner och en liten skål parmesanchips. Du undviker Duoappen. Värdigt. Du är i säng innan 23:00.

Du gillade matte i skolan och ditt moderna språk var tyska. 

Du är en genuin person som aldrig skulle få för sig att skryta om något världsligt. Prestigelös och down-to-earth.

Louise Epstein

Du tror du är en riktig snällis. Du har mössa och vantar och en gul eller röd Fjällrävenryggsäck som du fraktar dina matlådor i. Ja, du äger ett par broddar. 

Matlagning är inte din främsta talang så ofta blir det Karins lasagne till lunch (det finns även andra fryslasagner). Du blir varm i hjärtat av tanken på att planera, sticka och baka eget bröd, men sanningen är att du aldrig gjort det och aldrig kommer att göra. 

Det är svårt nog att få ihop vardagen med jobb på dagarna och på kvällarna. Du lyssnade knappt på Nordegren och Epstein, men såg Louise i På Spåret och tyckte att hon var rolig och gullig. Du tror ni skulle komma bra överens men din liberala syn på droger och lätt elaka tilltal sätter käppar i hjulet för en riktig vänskap mellan er två. 

Ginna Lindberg

Du är duktig. I grupparbeten är det du som tar på dig att göra ett gemensamt Google Docs och skapar Messengergruppen med ett lagomt skojigt namn. Ska vi vara ärliga är det du som bär hela gruppen men det har du ingenting emot så länge du får bestämma. Du skulle aldrig säga det själv men du är antagligen bland de smartaste i din universitetsklass.

Du bor i en lägenhet i ett nybyggt hus tillsammans med din sambo som spelar tennis varje kväll. Ni har en gaminghörna i vardagsrummet men i övrigt är alla 42 kvm trendigt inredda. Ni har satt upp en rund spegel ovanför soffan och har pampasgräs i en vas. Iittalaglasen som står i vitrinskåpet intill den gråa divansoffan fylls med rött vin varje fredagkväll när du bjuder vännerna på middag. Ditt matintresse är nämligen stort och du hatar inte att visa det.

Ditt TikTok-beroende är din enda last men du har ett begynnande snusberoende som oroar dig. Du har fastnat i det SVT Edit vill kalla kvinnofälla och har börjat köpa en dosa Velo Ice Cool Mint Slim inför varje utgång. Du tröstar dig själv med att du bara “festsnusar” och “kan sluta när du vill”.

Du är en duktig flicka (ja det är en könsneutral term), utan ambition att sluta vara en duktig flicka. Du skulle aldrig oversharea på fyllan. Du har kontroll och är den som hjälper främmande tjejer att ta sig hem säkert. Du är pålitligt och stabil. Utan dig skulle hela samhället kollapsa. Du bär det på dina precis lagom BUS-ade axlar.

Marie Nilsson Boij

Du är frankofil och melankolisk. Inte en dag passerar utan att du tänker på Erasmus-utbytet du gjorde i Frankrike som ung. Hur lycklig var du inte då?

Det finns en tomhet i dig. När sorgen känns överväldigande tar du din slitna Amelie Nothomb-bok och sätter dig på ett fik. « En café au lait, tack ». Du får en bryggkaffe med iKaffe.« Merci ».

Din primära drivkraft är att en dag få återuppleva den frihet som du kände under din Erasmus-tid. 

Du har ett bra jobb med en bra lön och placerar en betydande andel av din disponibla inkomst i ett ISK-konto. ISK står i detta fall inte för investeringssparkonto, utan för Införskaffa Sommarstuga på Kontinenten-konto (även om just sparformen för detta Införskaffa Stuga på Kontinenten-konto är ISK). 

Om några decennier kommer du sitta där med kontraktet för ditt egna lilla stenhus i Provence påskrivet. Ett ögonblick som du alltid drömt om, men det kommer vara något som skaver. När du ser dig själv i spegeln och observerar ditt grånande hår inser du att jakten efter den europeiska friheten kanske har distraherat dig från ditt faktiska liv. 

Vad hände egentligen under alla dagar som lett upp till denna? Den tid som du tidigare bara såg som färdsträcka. Minnena från dina barns uppväxt är suddiga. För dig handlade det alltid om nästa steg, om framtiden, för det var då allt skulle bli bra, men plötsligt står du här i, mitt i framtiden. 

Le proprietaire räcker dig nycklarna till huset. 

Du låser upp dörren och kliver in. Nu står du här – i denna fysiska manifestation av din frihetslängtan. Utanför sträcker de provencalska lavendelfälten ut sig. En pittoresk syn hinner du konstatera innan tanken slår dig: handlade det någonsin egentligen om Provence?

Utöver den livslånga och sorgefyllda strävan efter frihet är du en pålitlig, intelligent och rättvis person.

Soraya Hashim

Du kan göra två perfekta eyelinervingar i vilket fordon som helst. Du låtsas ha lite charmigt dålig koll på ditt liv, men den är snabbt genomskådad. 

Dina vänner beskriver dig som “trygg” i Instagramstories de lägger upp åt dig med skrivmaskinstypsnittet på din födelsedag. Du delar någon story men tänker tyst att du önskar att du var något mer än “trygg”. Rolig? Smart? Snygg? Det är du. Du är bara så himla trevlig att vara med att de skrikiga gaphalsarna runtomkring (otrygga) får tillskrivas sådana ord istället.

Du står inte i bakgrunden, inte heller i fokus, utan i ett perfekt neddimmat, varmt rampljus.

Cecilia Uddén

Du drömmer om att resa. Kanske inte jorden runt eller tre månader i Asien, men du vill ut i världen. Samtidigt söker du tryggheten. Din något stökiga barndom har lämnat dig med en  vilja att fly och slå dig ner på samma gång. Det gör dig intressant. Du har många lager och folk har svårt att direkt läsa av dig. Du har ett stabilt kompisgäng som accepterar dina små egenheter. 

Caroline Salzinger

Du försöker jämt dra med dig dina vänner till Soldaten Švejk för en staropramen och schnitzel och ganska ofta lyckas du. 

Du är positiv, glad och snabbtänkt. Dina vänner uppskattar ditt umgänge, men ibland irriterar du dem genom att envisas med att ha konträra takes på allt. Slappna av vetja!

Monica Saarinen

Du har alltid använt ryggsäck och skor med kardborrband. Något så världsligt som modetrender skulle aldrig bekomma dig. Du värderar det pragmatiska högre. 

Du har hög självkänsla. Ibland provocerar du nästan dina bekanta med ditt obrydda sätt. Folk läser dig initialt som nonchalant, men efter att ha lärt känna dig släpper den fördomen snabbt.

Du är en lojal och ärlig vän som aldrig skulle få för sig att tala illa om någon. 

Stina Wollter

Du har rätt, det har du, men du måste verkligen sluta självskada. Kanske söka hjälp? Karlavagnen kommer inte bota dig. Du behöver inte ringa P1, du behöver ringa 1177.

Du är en varm människa med stort hjärta som prioriterar andra för högt. Du tänker på dig själv också, men på fel sätt. 

Du har övervägt att börja med poledance.

Hanna Hellquist

Du har alltid gjort allting rätt. Du gick ut gymnasiet med över medelhöga betyg. Du sökte till civilekonomprogrammet i Linköping (240 hp). Du kom in. Du tog examen. Du fick jobb. Du köpte en ett-och-en-halva i Vasastan som du bor i med din pojkvän Sebastian (som gör en helt okej pasta puttanesca varje helg). Du är välmående, men något saknas i ditt inrutade liv. 

Adjektivet som används för att beskriva dig är alltför ofta “snäll”. Du hade hellre hört “modig” eller “självständig”, men som civilekonom (240 hp) är det inte så du uppfattas. Och det är väl därför du beundrar Hellquist. Hon vågade göra allt det som inte du gjort. 

Ibland tänker du att om Sebastian inte hade varit fruktansvärt allergisk hade ni också skaffat en tax. Eller så hade ni flyttat ut på landet, haft hönor i sängen och en get i köket. Men nu bor ni i en ett-och-en-halva i Vasastan och så kommer det troligtvis förbli.

Du har också övervägt att börja med poledance.

Annika Lantz

Är din ADHD-utredning överstökad ännu? Du har några gånger kommit på dig själv med att känna att TikTok är för långsamt.

Du kommer två timmar sent till alla event och säger, högljutt och lite skämtsamt, något om “fint folk…”. Det går inte alltid bra, men oftast är det verkligen lugnt. Du har så pass mycket karaktär att (nästan) allt är förlåtet.

Du har börjat med poledance.

Susanne Ljung

Du har aldrig ifrågasatt din sexualitet. (Du är straight). Du har däremot ifrågasatt om du verkligen skulle lägga 4000 kronor på en kappa från det som är på väg att bli nästa Filippa K eller Acne. Du landade i att det var rätt beslut. Pengarna till en sådan kappa har du från ditt jobb som är något med engelsk titel (kanske slutar det på “manager”) och sparkontot, startat av dina föräldrar under din trygga uppväxt i Bromma. Förutom kappan sparar du även till en väl utvald möbelsamling från Nordiska Galleriet och Svenskt Tenn. 

Bibi Rödöö

Varför var inte Bibi Rödöö med i Svenska Powerkvinnor?. Du ser upp till alla starka kvinnor och Bibi är inget undantag. Du tycker det är både roligt och inspirerande att Bibi har “Sommar, sommar, sommar” som ringsignal. Det har du läst i Svenska Dagbladet vilket också är den enda tidning du läser.

Din favoritårstid är såklart sommaren vilket är ironiskt med tanke på att du har svårt att koppla av och trivs i högt tempo. Du är ett livs levande “personligt brev” och har alltid ett projekt i gång. I sommar ska ditt projekt vara att läsa “Utvandrarna” har du sagt. Det har du sagt flera somrar i rad och även i år kommer du istället sitta på olika uteserveringar iklädd en klänning från “Arket”.

Du är egentligen ingen stor radiolyssnare men har en soft spot för “Sommar i P1”. Det bästa sommarpratet var nog Carina Bergfeldts eller kanske Alex Schulmans. Det här med Lyssnarnas Sommarvärd är inte din grej. Ja visst är det fint att nya röster får höras men behöver vi verkligen en till cancerhistoria från en vanlis? In med Margaux Dietz, Antonia Ax:son Johnson eller en annan stark tjej i studion istället.

Cilla Benkö

Weird flex, but ok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: