Eurovision 2023: Alla bidrag – från sämst till bäst

Schlagerfantasten Petter Ströbaek rankar och recenserar alla 26 finalister inför Eurovision Song Contest-finalen.

Det är final för Eurovision Song Contest ikväll. Jag har varit ett stort Eurovision-fan hela mitt liv. Det är något vi alla som inte var bra på sport som barn fortfarande får varma känslor av. Det är pajiga nummer och sen är det typ 3 bra låtar varje år, sen är det röstning och spänning. Likt alla tävlingar kommer det finnas en vinnare på lördag innan midnatt (förmodligen långt efter midnatt, det tar alltid tid på grund av alla konstpauser alla länder tar innan de läser upp sina poäng).

Min uppgift idag som ingen bad mig att göra är att ranka alla 26 finalister under kvällens Eurovision-final. Detta är hur slutresulatet hade sett ut om jag fick bestämma. 

PS: Jag har skrivit en asterisk* på varje bidrag som sjunger på engelska men sen går de över till sitt modersmål från ingenstans. Det kändes enklare att göra så än att behöva skriva det på varje bidrag. 

26. ITALIEN: Marco Mengoni – Due Vite

Italien gör så här varje år, de valsar in med en långsam låt på italienska som är så jävla tråkig och så får de av någon anledning alla telefonröster. Nu vill jag inte bygga på stereotyper men kan någon kolla om den där Martin Österdahl har fått ett hästhuvud i sin säng varje år för att det är orimligt att så dåliga låtar kan få så många telefonröster. Är det deras små öar med 30 invånare som fortfarande kallas “självständiga länder” som röstar på dem? Italien borde ju också lära sig från sin vinst med Måneskin att så fort de gör någonting annorlunda så vinner de. Ta tillbaka powerballaderna från 80-talet kanske? Ni har ju tagit tillbaka fascismen från 30-talet redan så då kan ni väl hämta fler saker från era forna tider. 

25. CYPERN: Andrew Lambrou – Break A Broken Heart

Visst, Cypern är ett litet land och de flesta invånarna måste stänga av vattnet när turisterna kommer dit. Även om de är ständigt törstiga i landet så är detta fortfarande en usel låt. De har dessutom snott låten från typ Imagine Dragons och sen har Andrew Lambrou också snott Eric Saades grepp i Manboy med att få det att regna på scen. Det har gått 30 sekunder sedan jag hörde låten men jag har redan glömt hur den går. Jag tänker inte heller lyssna på den igen och jag fattar inte hur detta kan vara ett bidrag som har tagit sig VIDARE från en semifinal. Hur mycket har de mutat invånarna i Grekland för att rösta på dem? 

24. SCHWEIZ: Remo Forrer – Watergun 

Detta neutrala land brukar vara bäst när de sjunger på allt annat än engelska. I år valde de att sjunga på engelska och det är den tråkigaste låten jag hört. De har dessutom resårband på scen som de håller på att jiddra med under hela bidraget. Remo Forrer har en kostym på sig som ser ofärdig ut, som att sömmerskan hade deadline 2 minuter innan bidraget skulle visas på scen. Det är verkligen synd eftersom Schweiz har en historia av att vara väldigt bra. Till exempel har Celine Dion tävlat för Schweiz och 2021 så sjöng Gjon’s Tears den otroliga Tout l’univers. De har väl bara låst sig fast i ballader och ibland blir det vackert, men ofta blir det skittråkigt. 

23. PORTUGAL: Mimicat – Ai Coração

Jag borde inte hata det här bidraget, jag gör inte det nödvändigtvis. Det är bara det att när musikvideon kom ut innan semifinalen så verkade den lovande. I musikvideon gick Mimicat runt på vad som såg ut som Pitchers och var klädd som en piccolo. Men sen när den visades på semifinalen hade hon på sig en röd klänning och bara dansade runt. Då insåg jag att låten var rätt tråkig. Vi kommer nog inte få en vinst av Portugal då Mimicat är tvåa på startfältet, en plats som aldrig vunnit. Men vi kommer däremot aldrig få höra det här bidraget igen efter det här. 

22. *LITAUEN: Monika Linkytė – Stay 

Denna låt är extremt tråkig, det finns väldigt lite att säga om den. Monika Linkytė sjöng dessutom falskt på semifinalen. I slutet av låten kommer Litauiska “The Mamas” in fast att de har lagt till en vit person, som dessutom står i mitten!? Sen är det fula saker på LED-väggen under hela bidraget. Detta är nog det sista bidraget jag kommer nämna som du kan missa med gott samvete. Så när Litauen och länderna över mig ska uppträda, då kan du hämta popcorn eller gå och bajsa eller båda samtidigt. 

21. ALBANIEN: Albina and Kelmendi Family – Duje

Minns ni The Swedish Housewives? När Pernilla Wahlgren, Hanna Hedlund och Jenny Silver startade en supertrio och med super menar jag att kröka, för det var en riktigt korkad idé. Detta är Albaniens version, bara det att de har svarta kläder och sjunger såna där melodislingor som gör min farfar nervös. Det är ett ganska mäktigt nummer, där hela numret ser ut som den albanska flaggan. De på scenen sjunger jättebra förutom en man som står i bakgrunden och körar, vet inte om han är med i den här Kelmendi-familjen eller om han lyckades smyga in på scen typ. 

20. ESTLAND: Alika – Bridges 

Det här numret börjar med att hon är med ryggen vänd mot ett piano? Hon sitter alltså på pianopallen men med ryggen vänd? Vilket är ett väldigt konstigt stilgrepp? Är det ett statement? Är det typ en allegori att vi har vänt ryggen till musiken? Jag kunde inte höra musiken för den var så himla tråkig så jag fokuserade bara på #pianogate. Trots att hon har ryggen vänd så spelas pianot, men sen visar det sig att pianot spelas av sig själv? Tangenterna trycks ner utan att en hand syns, skithäftigt ju? Eller? Hur fan gör den det? 

19. AUSTRALIEN: Voyager – Promise

Första gången man hör denna så kan man inte tänka sig att det är ett bidrag från engelskspråkiga Australien. Det låter som en östeuropeisk låt. Det kanske är så att de gjort det med flit för att verka lite mer europeiska, de är trots allt ett av få länder som tävlar utan att vara med i Europa. Det är inte bara att sångaren låter östeuropeisk, han åker också i en trabant under bidraget. Sen har numret lite “post-berlinmurens fall”-vibe, typ när människor gått från att ha lite frihet till att ha mycket så är det första de gör att köpa alla färgglada märkeskläder som finns och sen permanenta håret. 

18. BELGIEN: Gustaph – Because Of You

Jag hade tyckt att den här låten var otrolig… för 25 år sen! Den är så himla daterad och dessutom låter den som en RuPaul-låt fast att den skulle vara skriven av en straight person. Problemet är att i musikvideon som släpptes innan så var det jättemånga dragartister som medverkade och dessutom hade sångaren Gustaph en sån där “Sam Smith lack-kostym”. Men nu visas bara dragartisterna på skärmen bakom och Gustaph har på sig en vit hatt och rosa byxor? Kan inte tänka något annat än att Björn Söder har något med det här att göra. Belgien valde att korta ner sina “skamlösa vinhorors” medverkan och jag tror inte det är ett logistiskt beslut. 

17. *UKRAINA: TVORCHI – Heart of Steel

De regerande mästarna valde förra året att ställa upp med en hiphoplåt på ukrainska och vann BARA för att det var den bästa låten. Men i år har de gått helt andra hållet och valt att göra en låt på engelska med hjälp av Ukrainas svar på Danger Mouse ”Tvorchi”. Denna låt låter lite som en låt man hittar på ett FIFA-soundtrack, som ens grabbigaste polare som heter Hugo hör i en matbutik och säger ”bror Fifa… låt från Fifa”. Mer än så kommer låten aldrig att vara, det är inte en låt man spelar upp på en förfest direkt. Utöver det är numret lite lökigt, det som visas på LED-väggen är det stökigaste jag någonsin sett. Grafikern kanske skulle “kill his darling”, shit too soon.

16. POLEN: Blanka – Solo

Numret börjar med att någon stackars dansare kommer in med en filmklappa, sen ser man dansare ta selfies på scen och typ “hänga” likt statister i en film med dålig regiassistent. Sen kommer sångaren in och då hör man det klassiska somriga trumkompet. Det som är reggae men inte så mycket reggae för att det ska bli flummigt och socialistiskt. Det kommer ett dansbreak i numret, men hon juckar lite på höfterna bara. Det är inte den bästa dansen jag sett men ljusshowen säger annat då allting blir rött och saker blinkar dampigt osv. Men jag fick sommarkänslor av låten, då den också påminner om en låt av Tarzan Ijar från Paradise Hotel. 

15. STORBRITTANIEN: Mae Muller – I Wrote A Song

Storbritannien är det landet som kommit tvåa flest gånger i Eurovision och det gjorde de även förra året. De hade dock lite tur i oturen då de fick rätten att anordna Eurovision nu när Ukraina inte kunde göra det. Dock är denna låt knappt en tvåa, utan den är helt okej. Det låter som en Dua Lipa låt innan hon började göra disco. Dessutom så har Mae Muller väldigt svårt att gå i sina skor, hon tittar ner i marken så fort hon ska ta ett steg. Resten av numret är rätt simpelt för att vara Storbritannien, men budgeten är nog knaper i år nu när de anordnar kalaset.  

14. SPANIEN: Blanca Paloma – EAEA 

Detta nummer är väldigt coolt. Denna låt har typ elektroniska kastanjetter under hela låten och Bianca Paloma sjunger väldigt fint. Det har inte gått bra för Spanien på många år, deras senaste vinst var 1969. Även om jag inte tror att detta kommer bli en vinst heller så är de på god väg, med en bronsplats förra året till exempel. Portugal kommer förmodligen att ge dem en 12a vilket fall. 

13. TYSKLAND: Lord Of The Lost – Blood & Glitter

Tyskland har varit med om fiaskon konsekutivt i flera år nu och därför kör de ett riktigt wild card i år. Blood & Glitter är exakt hur det låter. Det är en snäll metal-låt där kostymerna är en blandning av glamrock och satanistisk kult. Dessa rocklåtar brukar vara lite inkvoterad heterosexuell underhållning men jag tror de heterosexuella kanske blir äcklade av det här. Texten är likt alla tyska bidrag någonsin enkel och tråkig. De borde ta tips från resten av stormakterna och bara köra på sitt modersmål. Men annars är den helt ok, jag kommer iallafall ihåg hur den här går till skillnad från vissa andra bidrag. 

12. FRANKRIKE: La Zarra – Evidemment 

Det här är den mest franska låten jag hört. Det är en blandning av Edith Piaf och Daft Punk. Det är som när man laddar ner en gratis DJ-app och det enda man kan göra är att lägga till ett trumkomp på en existerande låt. Hon står på en jävla pelare under hela låten och det gjorde ju för fan Sarah Dawn Finer typ för 15 år sen. Dock har den växt på mig sedan jag hörde den första gången på första semifinalen, men det säger inte så mycket då den inte gav mig ett så stort intryck första gången. 

11. KROATIEN: Let 3 – Mama! 

Detta liknade min haschpsykos 2019 när jag trodde att en risifrutti ville döda mig. Likt den haschpsykosen valde jag ändå gå tillbaka till detta bidrag igen och igen och igen. Jag är helt besatt av detta numret. Låten suger ju såklart förutom att det är en slags politisk låt mot Putin (dock så tittar det fram någon som ska vara Putin men ser mer ut som Lenin). Jag förstår inte kroatiska men det behöver man inte heller för det är färgglada kläder, roligt sceneri och det är väl det som räknas. 

10. *TJECKIEN: Vesna – My Sister’s Crown

Med långa jävla tofsar så hoppade Tjeckien in i semifinalen. Den är lite all over the place och har ingen tydlig form men den handlar om ukrainska kvinnor så det kanske är därför? Jag vet ingenting om ukrainska kvinnor. Den hade varit längre ner på listan om det inte var för att det är ett av få bidrag som jag går runt och nynnar på. 

9. *ARMENIEN: Brunette – Future Lover

Denna Billie Eilish-kopia är väldigt bra. De har satsat hårt på kameravinklarna och kört den klassiska “ligga ner på en LED-vägg och sen snurra runt” Hon börjar senare rappa och det kunde hon skippa tycker jag. Det förstör första delen av låten och dessutom hör man inte vad hon säger när hon rappar. 

8. MOLDAVIEN: Pasha Parfeni – Soarele si luna

Den här låten beskriver Moldaviens alla bidrag väldigt bra. De satsar alltid mest på det sceniska och detta bidrag går inte bort från det. Det är inte bara kvinnor som har ett horn på huvudet och män som spelar på taikotrummor i det här bidraget. Det kommer in en kortväxt person med en mask spelandes på en flöjt vid droppet och den typ särkklädda sångaren Pasha Parfeni dansar med honom genom att skutta lite. Såhär ska ett pajigt Eurovisionbidrag vara, inte helt PK och väldigt förvirrande. Det ska bygga på mina fördomar att de östeuropeiska länderna är helt efter och vi är progressiva. 

7. NORGE: Alesandra – Queen of The Kings¨

Den här låten känns som den är gjord av den tyska acapellagruppen från Pitch Perfect 2. Vet inte om det är mitt djupt rotade kvinnohat som blir rädd av en kvinna som skriksjunger ”QUEEN OF THE KINGS”. Lite som när jag var 12 och hörde av en polare att F! hade med ”koncentrationsläger för män” i sina vallöften. Låten handlar dock om hennes resa med att komma ut som bisexuell och jag som också vill nämna min bisexualitet så mycket som möjligt unnar henne det. I år hade dock den norska versionen av Melodifestivalen valt att tillåta autotune på scen. Enda jobbiga för Alesandra är att Eurovision inte har tillåtit det, så det var skitsurt på slutet av låten under semifinalen. 

6. ÖSTERRIKE: Teya & Salena – Who The Hell Is Edgar? 

Landet som gav oss Mozart och Arnold Schwarzenegger har bestämt sig för att skriva en låt om Edgar Allan Poe. Jag lyssnade på texten och tolkade som att typ denna duo brukar plagiera Poe på en daglig basis och låten är ett sätt att visa att de är medvetna om det. Eller så är det typ att de har blivit hemsökta av honom? Trots att musikvideon innan var bättre så funkade den på eurovisionscenen också och den är riktigt tramsig men behåller fortfarande sin seriositet på ett snyggt sätt. 

5. *SERBIEN: Luke Black – Samo Mi Se Spava

När jag såg den här under semifinalen så skrattade jag högt, jag tror inte att det var Luke Blacks intention. Det är spontana viskningar, ps2 grafik i bakgrunden och det konstiga breaket med aliens på slutet. Det framgick ganska tydligt att detta var en låt med tv-spels allegorier redan innan han sjöng “Game over” men efter han sa det var det ännu tydligare. Denna var tydligen ganska illa omtyckt när den valdes ut i Serbien men med tanke på att de brukar skicka en snygg tjej som sjunger en medioker låt så är detta en nypa frisk luft. Den ligger så här högt på min lista mest för det goda skrattet och för att jag vill uppmuntra flera såna här bidrag. 

4. FINLAND: Käärijä – Cha Cha Cha

Denna låt får en att komma ihåg att Finland faktiskt kan ha lite personlighet som nation. Hela landet är inte fullt av introverta, alkoholiserade människor med en kall relation till sin mamma. Det finns faktiskt folk som gillar att ha kul också. Finland kan vinna hela Eurovision med den här låten, inte bara tack vare låten utan också för artisten Käärijäs ”likeability”. Han dansar runt på EU-pallar och avslutar låten med falsksång och typ skapar en rosa human centipede. Jag hade nog satt den högre på min lista om det inte var så att den är så sjukt jävla hypad, jag vill inte ge den det. 

3. *ISRAEL: Noa Kirel – Unicorn

Denna låt är jag kluven till, den går från skitbra till skitdålig, sen blir den skitbra igen och sen kommer det en hook där Noa Kirel sjunger ”I’m phenomenal, femininomenal” eller något sånt vilket genast blir lökigt. Sen tittar hon mot kameran med sina vackra och frågar mig ”Do you wanna see me dance” och sen gör hon en sån Zara Larsson dans på golvet. Jag mår inte jättebra av att jag då känner mig som Peter Swartling och förlåter henne för den tama refrängen för att hon är snygg. Men det finns ”pretty privilege” och jag faller för det lätt. Om du ser detta Noa så finns jag på dm<3

2. SLOVENIEN: Joker Out – Carpe Diem 

Varje år så spricker ens konstiga bild av att östeuropa bara är balkantrummor och korruption. Denna låt känns som en låt från tidigt 10-tal men inte daterad, utan snarare nostalgiskt. Låter lite som en Two Door Cinema Club låt om ni kommer ihåg de pajsarna. Det som stärker denna låt är att den är på Slovenska, för jag kan inte tänka mig att texten är särskilt bra med titeln ”Carpe Diem”. Men nu kan jag föreställa mig att de gör en ironisk take på uttrycket eller nåt sånt. Det enda de kunde göra annorlunda är att satsa lite på det sceniska men det var samtidigt skönt att få en paus från alla nummer som bara satsar på det sceniska, för låten är trots allt bra. 

1. SVERIGE: Loreen – Tattoo 

Det är det bästa bidraget. Jag är absolut partisk men i en värld där Euphoria inte finns hade Tattoo vunnit överlägset. Det är en otrolig låt, numret är otroligt och det är sällan detta formatet får mig att känna såna här känslor. Jag känner ju äldre jag blir och ju mer jag jobbar med musik att jag inte kan få bokstavlig gåshud av just musik. Men Loreen har inte gett mig gåshud en gång med detta bidrag utan tre gånger, varje gång jag har sett det live på TV. Jag hoppas på en fjärde gång ikväll och en femte när hon vinner ❤

Avslutningsvis måste jag säga att detta är en av de sämre startfälten i Eurovisions historia. Det blir tyvärr så när det bara står mellan 2 bidrag och det är Finland & Sverige i detta fall. Men det är samtidigt då som röstningen blir roligast. Detta kommer förhoppningsvis bli en riktig rysare. Jag ser framför mig ett liknande scenario som när Carola vann Eurovision 1991 och det blev lika mellan Sverige och Frankrike. Men det hade samtidigt varit skönt om det stod mellan flera bidrag och att det inte fanns en överlägsen etta och tvåa. Men det ska bli kul att titta ikväll och jag hoppas att du som inte vanligtvis brukar titta kanske blev sugen på det tack vare denna text.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: