Välkommen till ”Noto” – låt oss alla prata danska!

Sverige står fortfarande utanför Nato, men Alva Dahlblom ser potential i ett militärt samarbete med våra nordiska grannar — som får konsekvensen at vi alle kommer til at tale dansk.

Norges olja hit och Sveriges tunnbrödsrullar dit. Visst har vi alla hört argumentet om att sammansluta de nordiska länderna för att gynna ekonomin och arbetsmarknaden. Absolut hade det varit fint att dela på OS-guldet, Finlands skogar och Danmarks secondhandbutiker, men låt oss tala om militären snabbt.

Som medelmåttig historievetare och barnbarns barn till en krigsflykting kan jag tycka att det är till fördel att värna om den nordiska freden, vilket givetvis skulle bli enklare ifall de nordiska länderna gjorde en sammanslutning. För enkelhetens skull skippar vi att ta upp Nato. Med alla oroligheter ute i världen känns det inte helt fel att ha en lite större militär ifall det värsta skulle hända, iallafall jag har sett några patriotiska edits på Tiktok där de nordiska militärerna jämförs sida vid sida och kommentarsfältet är fyllt med hjärtan och peppande ord om brödraskap. Finlands sak är ju faktiskt vår sak också.

Jag kan dock tänka mig att det sätter käppar i hjulet med kommunikationen. Superbra om vi strider sida vid sida men hur i hela friden ska Pekka från Rovaniemi förstå direktiv om det kommer från Sigríður frá Reykjavík. Visst att vi från de nordiska länderna beröms för vår förmåga att kommunicera på engelska men jag tror inte heller att det är rätt väg att gå.

Som vi lärde oss av stormakten från väst kan man aldrig vara privat nog, och till USAs nackdel skriver de tyvärr sina topphemliga dokument på ett språk som man ofta inte behöver Google translate för att kunna tyda. 

Vilket språk ska vi då prata?

Alla kan svenska efter att det införts som andra officiella språk på Netflix, norska är för självklart, finska vill ingen lära sig ens i Norden trots att det skulle öka chanserna att få till det med hjärtekrossaren Sanna Marin, och isländska vill allt för många lära sig (och är alltså sämst att tala i krigstider eftersom någon spion någonstans kommer få en bra anledning att plocka fram Duolingo igen).

Men danska? Danska är absolut inte det minsta språket i Norden, men av en totalsubjektiv åsikt är danska det minst exotiska språket och därför det tråkigaste att lära sig ifall man inte är från Norden. 

Danska är det bästa språket att införa som officiellt språk om Norden bildar en gemensam militär, låt oss kalla det Noto. Siffror kan danskarna knappt skriva själv och ifall hemliga dokument skulle läcka hade Googles översättning till valfritt språk varit allt för halvdan för att kunna tyda (speciellt om man skriver på dialekt).

Danskan och Noto skulle stärka den säkerhetspolitiska situationen i Norden och alla skulle leva lyckliga i alla sina dar.

Noto kan bli början på det nordiska imperiet vi aldrig fick och danska är det språk som kommer binda länderna samman till en liten familj. Alla svenska kungar som gett upphov till Wikipediasidan “Dansk-svenska krig” kommer vända sig i graven men så länge det nordiska imperiet väljer en huvudstad långt ifrån Danmark, typ Skellefteå, så kommer maktbalansen att jämna ut sig. Visst kan den nordiska syskonrivaliteten eventuellt komma att bli självsaboterande på frontlinjen men inte en enda spionjävel kommer förstå vad svenske Adam säger när han ropar “Jeg har virkelig følsomme politiske hemmeligheder at fortælle”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: