Vi tycks aldrig komma över ”last night”

av Petter Rappich


För att börja med är det mesta bättre dagen efter. Konserter, fester och lasagne.

Det är hjärtskärande vad kallt det är. Jag är påväg ner mot Åhlens för att handla julklappar till mina närstående. Jag hittar två saker och känner mig väldigt nöjd fram till att jag kommer på att det var två av sjutton saker på min lista. På vägen hem igen lyssnar jag, likt alla, på något i mina lurar. Here Comes That Feeling av The Gaylettes går på, efter att tålmodigt och exemplariskt väntat på sin tur i kön. The Gaylettes är en Jamaicansk ska-soul grupp från 60-talet med Judy Mowatt i spetsen men det är egentligen inte speciellt viktigt. Det som är viktigt är denna textrad “I saw you last night in a driveway, way downtown” och den fångade mitt genomfrusna intresse.”Last night” hör man inte det i var och varannan låt? Från Strokes till Indeep. Strokes gör sig lustiga och döper sin låt till “Last Nite” och Indeep gör sig olustiga med “Last Night a D.J Saved My Life”. Vad är det med igår natt som är så otroligt intressant? 

Jag vill tro att det är en kompott av olika saker. För att börja med är det mesta bättre dagen efter. Konserter, fester och lasagne till exempel, när man i sin bubbla av förskönande nostalgi ska beskriva något blir det ofta just förskönat. När man pratar om festen man var på med sina kompisar tar man sällan upp den långa bussresan dit och att man under majoriteten av tiden druckit så mycket rusdryck så att man inte kunde sitt egna namn och vid något tillfälle råkade välta drinkar i knät på den snyggaste tjejen på festen. Man behöver inte oroa sig efteråt, risken är över. Ytterligare betryggande är det också att veta att tjejen knappast lär veta vad du hette. 

Morrissey vänder på uttrycket och låter det bli något negativt. “Last Night I Dreamt Somebody Loved Me” ligger på Smiths sista platta och är enligt mig ett av åttiotalets bästa verk. Han ser mörkret i “Last night”, för trots att gårdagsnatten oftast var kul och minnesvärd för de rätta anledningarna händer det ändå att vissa kvällar slutar i djup besvikelse . Man är exalterad för kvällen, klär sig i en snygg kostym eller sin stiligaste klänning, man vill ha kul, träffa någon kul eller se något kul. När kvällen inte kan uppfylla dessa krav, blir det en gårdagsnatt man minns med melankoli. Denna känsla beskriver nihilisten Morrissey perfekt i låten, vilket tyvärr gör den lika relaterbar som “Last Night a D.J Saved my life”. 

Så när du klär upp dig för fest, för att ha kul, för att träffa någon kul. Gläd dig över att du, just nu iallafall, inte känner dig som Morrissey.


Petter Rappich

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: