Sydney Sweeney: Att klä av sig som en republikan

När Guess Originals lanserade en klädkollektion till den framlidne supermodellen Anna Nicole Smiths ära hösten 2021 så gjorde de det med Sydney Sweeney som frontfigur. Kanske passade hon bara in i ramen som en blond, storbystad, amerikansk kvinna. Men medvetet eller omedvetet gjorde de en väldigt amerikansk tradition tydlig.

Anna Nicole Smith var Texasdottern som inte klarade och hoppade av high-school, blev Playboyikon, frontfigur för just Guess som efterträdare till Claudia Schiffer och som fick män att köra av vägarna när hon klädde stora reklamskyltarna längs nordiska vägar endast iklädd HM:s underkläder. Platinablond, lång, stora bröst. En amerikansk framgångssaga.

Hennes eftermäle är dessvärre inte lika retuscherat som tidningsomslagen, men minst lika amerikanskt.

Hon gifte sig som sjuttonåring med den sextonårige kocken på Jim’s Krispy Fried Chicken, där hon jobbade som servitris. De fick en son 1986 och separerade ett år efter giftermålet. Med tiden blev Anna Nicole Smith då upptäckt som modell och 1991 träffade hon den 86-årige oljemiljardären J. Howard Marshall. De gifte sig efter att hon sagt nej flera gånger, men när han gick och dog från henne resulterade det i en smutsig rättstvist med hennes barn. Hennes relation med Marshall kan man såklart säga mycket om, men den framstår faktiskt som ganska ärlig, jämlik och ömsesidig (det är dock en berättelse för en annan gång). 2006 fick hon en dotter, där åtminstone fyra män har gjort anspråk på faderskapet. Tre dagar efter att hennes dotter föddes dog hennes då tjugoårige son, i den sjukhussal där Smith låg med sin nyfödda dotter, av en oavsiktlig överdos. Ungefär ett halvår senare gick Anna Nicole Smith samma öde till mötes, på ett hotell i Florida.


I en gammal bil med krämvita säten svankar en ung kvinna med platinabloda lockar och jeansväst. Hon ler mot kameran. I nästa bild har dubbeldenimutstyrseln blivit kvadrupeldenim. I nästa bär hon en schackrutig skjorta knuten under en hennes indiskreta byst. Slutligen drar hon händerna genom håret medan hon ler mot kameran nerifrån en pool. Det skulle kunna vara Anna Nicole Smith. Ja, det var till och med Anna Nicole Smith cirka trettio år tidigare. Nu är det Sydney Sweeney.

Sydney Sweeney har gjort braksuccé som en den killtokiga Cassie i serien Euphoria. Serien gjorde henne till en sexsymbol och sedan första säsongen har hon gjort reklamsamarbeten med flera stora modemärken.

Sydney Sweeney är någonting annat än resten i dagens offentlighet. Samtidigt är hon sinnebilden, till och med klyschan, av den vackra, framgångsrika kvinnan i Los Angeles som har varit gällande sedan Hollywoodskylten först monterades.

Hon beskriver själv hur hon först tackade nej till att ens göra audition för Euphoria, rädd för vad hennes konservativa föräldrar skulle tycka om den narkotikarika och sexliberala coming-of-age-serien. Serien nådde zeitgeist-status direkt, mycket tack vare dess gränsöverskridande vad gäller just nakenhet, sex och droger. Givetvis har detta väckt debatt. Sweeneys hållning har varit att hon bara spelar en roll. Hon har också uttryckt irritation över den dubbelstandard som finns i Hollywood i hur man ser på kvinnlig nakenhet och manlig. Hon säger att kvinnlig nakenhet på film och tv, till skillnad från manlig, misskrediterar skådespelerskan och hennes karriärval, men att filma sexscenerna för Euphoria ingjöt självförtroende och en känsla av makt i henne. Kanske var det därför hon gjorde den usla, men sexexplicita The Voyeurs. Samtidigt är Sydney Sweeneys Instagramkonto, som hon betraktar som en helt kommersiell eller professionell kanal, onekligen en sexualisering av henne själv.

Ovanstående är inte unikt för en ung skådespelerska, varken situationen eller hennes analys av den. Men ingen har blivit lika sexualiserad efter Euphoria som Sweeney. Och framför allt har ingen ett privatliv som skiljer sig lika drastiskt från den hedonism som utspelar sig i serien.

Sydney Sweeney växte upp i Idaho, på en sjötomt som familjen haft i fem generationer. Hennes föräldrar var religiösa och högpresterande – mamma advokat och pappa inom medicin. Det fanns en förväntan hemifrån att även hon skulle göra karriär. Hon var bäst i klassen och höll på med dussintals sporter. Som 14-åring flyttade hon till Los Angeles för att följa drömmen att bli skådespelare, men pluggade med tiden även entreprenörskap på universitet.

Hon är 25 år gammal. Hon dricker bara vatten – alkohol endast någon gång om året. Hon gillar gamla bilar och började under pandemin att restaurera en Ford Bronco från 1969. Hon håller på med MMA. Hon har ett produktionsbolag som håller på med en serie för HBO där hon ska spela med en av hennes närmaste vänner, Halsey. Och hon är förlovad. Men det som har fått mest uppmärksamhet från hennes privatliv den senaste tiden var hennes mammas 60-årsfest som Sydney anordnade för henne.

Festen med cowboytema hölls i en lada någonstans och när Sydney och hennes bror spred bilder därifrån på sociala medier lät reaktionerna inte vänta. På bilderna syntes, i den redan estetiskt konservativa, republikanska miljön, en man med en ”Blue lives matter”-tröja – en slags motrörelse mot Black lives matter som menar att våld mot poliser ska kategoriseras som hatbrott. Därtill kunde man skymta röda, MAGA-liknande kepsar fast med budskapet ”make 60 great again”. Det senare hade väl kunnat passera som en kul grej om det inte vore för mannen i fel BLM-tröja, eller faktumet att föräldrarna Sweeney är konservativa, religiösa republikaner.

Sweeney gick till sina föräldrar försvar i en tweet där hon skrev att folk inte ska dra förhastade slutsatser och att det var en privat familjetillställning.

Sweeneys försvarstal har givetvis väckt kritik, om än mild, för slutsatserna hon menade att folk gjorde var knappast förhastade. Dessutom visste de flesta redan var hon kommer ifrån. Och att hon har haft en nästan tvångsmässigt hög integritet. Den enda gången hon egentligen har gjort utspel tidigare, utöver ganska försiktiga, opartiska självklarheter som att tala om skillnad mellan män och kvinnor i Hollywood, var då folk började tagga hennes (mer konservative) lillebror i inlägg med hennes sexscener från Euphoria. Den amerikanska, konservativa idén om att skilja på familj och profession.

Sydney Sweeney är en hälsosam Anna Nicole Smith med en trygg uppväxt. Konsekvent förflyttar hon sig bort från allt politiskt och professionellt har hon kommit att betraktas lika mycket som utseende som skådespelare. Hon är den amerikanska, sjukliga drömmen om hur en storbystad blond tjej från en simpel bakgrund kan lyckas, men i alla berättelser, från Marilyn Monroe till Kate Upton, är genomslaget aldrig annat än ytligt främst och allting annat sekundärt. Sydney Sweeney håller på att bli ett undantag från traditionen i en tid då alla unga behöver politiseras, men det är inte uppfriskande, det är bara samma som det alltid har varit. Det är statiskt. Jag tycker ingenting om Sydney Sweeney, mer än att hon är ett intressant fenomen. Hon inkarnerar idén om att ingenting trumfar den amerikanska drömmen och gör det genom att paketera sig själv i alla Hollywoods klyschor. Och det vore inte möjligt om hon inte var den mest attraktiva av klyschor.

Publicerad av Johan Svensson

Redaktör, illustratör och medgrundare av The Belly Button Gazette.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: