Student-i-kost

I skrivande stund så sitter jag här, mittemot en av mina roommates i kollektivet, halvpluggar och äter samtidigt middag. Det blev makaronipudding av lite kassler för 49,95kr/kg, ett halvt paket 7-8 minuters makaroner för 22,90kr, någon kvarbliven gullök, lite ost och äggstanning. Har jag tur så får jag ut kanske 6 matlådor av detta som sen ska ta mig igenom 6 skoldagar till. Det här tankesättet skulle jag vilja påstå är lite studentikost, men även att maten räknas till studentig kost. För det är väl ändå det som studentmat har kommit till att handla om; att det ska vara så billigt som möjligt samtidigt som det ska smaka ok? 

Jag har sedan väldigt länge, nästan så länge jag kan minnas, alltid tyckt om alla delar av mat: äta mat, laga mat, källsortera mat och nu även på senare dagar till och med läsa om mat. Det sistnämnda leder ju såklart till en massa kul kunskap som vi alla tycker om att ha, speciellt när vi kan få impa lite med den men sen även när det hjälper till i vardagen, såklart. Det är faktiskt det som har gjort så att jag har sluppit äta makaronipudding eller den där tråkiga kikärtsgrytan varje dag, under de två år som jag varit universitetsstudent.

Då jag inte behövt äta samma mat varje dag och ändå lyckats hålla mig innanför den snälla budget som staten så generöst givit oss studenter, så har jag kunnat experimentera väldigt mycket i köket med mål att hålla mig till, i snitt, under 30 kronor portionen. Och tro det eller ej, men det går faktiskt att laga lyxig mat för den lilla pengen som en annars kanske hade gissat kostat rätt mycket mer. Exempelvis lagade jag, häromveckan, fläskköttbullar med en gochujang glasering som jag åt med en asiatisk coleslaw, limegurka och ris, 19 spänn portionen.

Men tillbaka till det där med kunskap och att få impa med den, eller ja, kanske rättare sagt få dela med sig av den. Jag hade därför tänkt att det kanske vore festligt att få skriva av mig lite om sånt här som avslutande punkt.

Vilket direkt tar oss till mitt första snabba tips till en billig men ändå härlig middag, som antingen tar dig tillbaka till julbaket eller fram till en fiskgryta på någon skärgårdskrog. I helgen så var jag och några vänner ute på en liten miniweekend i de södraste delarna av Skåne. Planen var att äta och dricka gott (vilket är typ den bästa planen som finns när det kommer till att vara ledig). Men, som sagt så är vi studenter allihop och har ju därför mantrat “håll dig inom budgeten”. Det vi lagade var en stekt gnocchi i en tomatsås som bestod av brynt smör och saffran, otroligt simpelt, otroligt god och otroligt billig.

Fredriks student-i-kost gnocchi

Steg 1. Gör bara så att du steker okokt gnocchi i en panna med lite olivolja.

Steg 2. Bryn smör och vispar sedan ner saffranet i detta och tillsätter sedan passerade tomater, låt puttra ihop lite.

Steg 3. I med gnocchin och voila, toppa sedan med nymald svartpeppar och parmesan eller grana padano.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: