”BRRRAP”, ”SHATAI” och ”VOFF”

”I’m bringing out all the ”SHATAI”, ”BULLET”, all of that”.

Vanliga människor sjunger i duschen. Jag skäller. Sedan jag började lyssna på drill har jag nämligen försökt att reda ut hur mina ad-libs hade låtit om jag rappade. Jag har provat yla, göra kulsprute-ljud, ryta, stöna, säga ”gang”, ja, till och med försökt hitta på en helt egen: Ouäääh!

Ad-lib

Short for ad libitum. Means spontaneously, without prior practice, or just unrestrained. Often refers to artists improvising, also known as ”ad-libbing”, in other words, playing from the top of their heads.

Det har uppenbarligen inte gått särskilt bra. En vacker dag ska jag be någon techig jävel göra en sånt där Harry Potter-quiz fast med drillrop.

Discover your ad-lib on drillermore.com.

Det är spännande med ad-libs, för att det är den första kontaktytan mellan artisten och lyssnaren. Man hör ju såklart beatet först, men det är sällan unikt, utan köpt av en producent som med stor sannolikhet har sålt ett liknande beat till en annan artist. Därför är ad-libs så jävla avgörande för differentiering. Och det är därför man, i början av varje låt, hör rappare slänga ur sig märkliga ord och meningar som är oförståeliga för gemeneman.

Exempelvis börjar 98s freestyle hos Fumez med: ”Diligence, X10, grrr, bow, some 98 shit, some Tally shit, ay, Cee, tell ‘em baby, slatt, lemonade, R14, ayy, come ‘ere”. Som sagt, oförståeligt. Men om man har lyssnat på 98s förut spelar det ingen roll om man förstår vad de säger eller inte, det viktiga är att man känner igen det.

Självklart har de brittiska rapparna lyckats olika bra med att särskilja sig med spännande ordbajs. De sämsta är de som drar till med ”gang shit” eller någon sån amerikansk skit och de bästa är de som har hittat egna, unika och engagerande ad-libs som står starka för sig själva – det är dem jag ska lyfta idag. Här kommer därför fyra av de absolut bästa ad-libsen inom UK drill.

Håll till godo!

”Ayy, come ‘ere!”

V9, 98s

V9 är klassetta. En jävel på marknadsföring. Inte nog med att han har en av de mest ikoniska ansiktsmaskerna i branschen, han har nämligen också ett gäng alldeles enastående ad-libs. Hans mest kända är ”Hey, come here!”, vilken är så pass känd att han vid flera medverkat på låtar och endast bidragit med de tre orden.

10/10 (Oslagbar!)

V9 startar låten med lite ad-libs, sen lämnar han över micken.

”Mm mm!”

Tion Wayne

Tion Wayne gör det så lätt för sig. Bara ett par ”mm”, så är han färdig. Det är en så självklar ad-lib som man tänker att alla borde göra, men av någon anledning är han den enda. Han har dessutom använt den i varenda en av hans låtar. Det finns en viss beständighet, odödlighet, i allt han gör. Han är liksom långlivad i sitt kreerande.

9/10 (Mm mm!)

Ska sägas att M24, den andra rapparen, också har fantastiska ad-libs. ”Uhhuuuuhh!”

”Su-su.”

Headie One, OFB

OFB:s högsta höns, Headie One, håller det också enkelt. Lite som Tion Wayne. Det är något som de mer etablerade och erfarna rapparna har gemensamt. De vet hur kända de är och behöver därför inte kladda ner sin musik med överflödiga utsmyckningar. Inte ens i låten ”Only You” med Drake, som ändå är världens största musiker, kände Headie att han behövde göra något extra för att sticka ut. Han höll sig till sina klassiska ”su-su”.

8/10 (Unikt och kul, men låter lite töntigt)

Headie höll huvudet kallt och slängde ur sig färre ad-libs än Drake. Så himla kreddigt beteende.

”O-way or no way. Get right, get left, or get streched. Free the drillers 10 times”

Abra Cadabra, OFB

Ja, så lång; men så bra. Abra Cadabra, en av OBF:s äldre, börjar varje låt med en väldigt tydlig varning: ”Sure, sure, you know. AB in the building, 7 shit. O-way or no way. Get right, get left, or get streched. Free the drillers 10 times, you know. You know how it goes already, F:s up or get your chest up, wear your vest cuz.”

Alltså, det är OFB som gäller, om man inte vill råka illa ut. Han har upprepat det så många gånger att det nästan känns som en bön, eller ett mantra han använder för att komma in i sin karaktär. När man hör det vet man att Abra kommer leverera ett otroligt gangster-sound.

7/10 (Stark och läskig, men lite väl komplicerad)

Utöver sitt mantra är Abra även känd för sin användning av ”SHO” och ”GRRRR”.

Finns såklart många fler grymma ad-libs att lyfta, men jag hinner tyvärr inte. Passa på att lyssna på låtarna, för jag har valt ut fyra riktiga bangers.

Allt gott så länge,

Simon

Publicerad av Simon Ghidey

Redaktör och medgrundare av The Belly Button Gazette.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: