Drillrappens bästa ansiktsbonader

Häromdagen välsignade min Youtube-algoritm mig med en rekommendation som återuppväckte min kärlek för svensk rap det var C.Gambino i P3 Båset. Musiken var kanon. Toppenbeat, betryggande djup röst och stenhård text, men det var inte det jag fastnade för. Det jag fastnade för var masken. Varför kan jag inte svara på, men av någon anledning har majoriteten av mina favoritrappare alltid varit maskerade. Och jag är så himla glad över att allt fler svenska rappare anammar ansiktsbonaderna.

1.Cuz var en av de första svenska rapparna som verkligen lyckades göra masken till ett signum.

I Sverige var nog 1.Cuz först med maskgrejen, men det är med stor sannolikhet ett koncept han approprierade från brittiska ”drillers”. De var dock inte först med maskerna I USA bar Long Beach-rapparen, MF Doom, en slags Magneto-hjälm redan 1997 men Londongrabbarna var först med att göra masken till ett standardplagg.

Det är svårt att säga varför det slog igenom inom just UK drill. Kanske var det ett sätt att skapa en karaktär som kunde förkroppsliga “gangstern” som man själv inte var, eller ett verktyg för att undvika polisens uppmärksamhet när man publicerade sitt brotts-CV på Youtube? Oavsett vilket så blev masken ett signum för drill. En symbol som visade att man var mer än bara en vanlig rappare att man var hård som fan. Och jag fascineras av symboler, vilket är varför jag ska lyfta och recensera några av genrens bästa masker. Slänger också med några låtar som ni kan lyssna på för att lära känna artisterna bakom.

Håll till godo!

Lekks (ONEFOUR)

”Man bara vet att det gömmer sig en kallblodig blick bakom tyget.”

Salec Sua, känd som ”Lekks”, sitter för närvarande i fängelse, men väntas bli villkorligt frigiven i år.

Lekks är en av grundarna av den Australiensiska drillgruppen Onefour. Det intressanta med hans mask är att det inte ens är en riktig mask. Till skillnad från rappare som Lucii, som bär unika och specialgjorda masker, så brukar Lekks bara slänga en t-shirt eller sjal över huvudet. Men trots enkelheten har hans ”look” blivit ikonisk inom genren. Sättet som tyget hänger ner, lätt, som en Nazgûl i Sagan om ringen, eller en Dementor i Harry Potter, ger honom en demonisk uppsyn som klingar helt rätt med hans moraliskt tvivelaktiga texter. Det är en avslappnad kyla över honom man bara vet att det gömmer sig en kallblodig blick bakom tyget. 

Enligt mig har Lekks en av drillscenens bästa ansiktsbonadslösningar, men jag kan inte ge honom alldeles för högt betyg då han uppenbarligen har ansträngt sig mindre än resterande rappare på listan.

Allt som allt en bra idé, väl utförd och ikonisk, men tyvärr lite väl lat.

Lekks får 6/10 Buttons. 

”Shanks and shivs, I swear that’s all we need when go there to take that trip. No bally (mask) then eetswa (lugnt) throw on my shirt, chuck it on and let’s lurk” Shanks and Shivs, ONEFOUR.

Offica (A92)

”Hela hans grej är något av en homage till den japanska animeserien.”

Offica tillhör det irländska rappkollektivet A92. Han är idag deras mest spelade artist.

Irländska Offica är känd för två saker: Narutomusiken i beatsen och narutomasken på ansiktet. Hela hans grej är något av en homage till den japanska animeserien. Och av någon anledning går det hem. Han är idag Irlands överlägset största drillrappare och får miljontals streams på både Youtube och Spotify. Han har sedan låten ”Face Reveal” tagit av sig masken, vilket många rappare gör för att visa allmänheten att de lämnat “gatan” för att ge musiken en ärlig chans. Den åker dock på stundtals för att han vet hur viktig den är för hans image, då han har både Narutofans och drillentusiaster i sin följarskara. 

En riktigt kul mask, men hela konceptet blir lite väl förutsägbar efter ett tag. Hur länge kan man kapitalisera på Naruto egentligen?

Allt som allt, kul, unikt och roligt, men inte hållbart i längden.

Offica får 6/10 Buttons.

Offica slog igenom med låten ”Naruto Drillings” 2019.

LD (97)

”Påminner lite om en ansiktsprotes som veteraner hade kunnat bära på 1800-talet.”

LD, drillmusikens gudfader, satte tonen för den moderna gangsterrappen.

Jag har skrivit om LD tidigare, så jag ska hålla mig kort. Han är den brittiska drillens gudfader en så kallad OG. Idag är rapparna särskilt spexiga, hans mask framstår därför som “basic” bredvid några av de andra på listan, men man får inte glömma att han var en av de absolut första drillrapparna att bära en. Resten tog efter honom.

Masken i sig är stark. Det är något obehagligt med masker som ser ut som ansikten, det är något livlöst över dem. En slags “uncanny valley”-effekt. Just LD:s mask påminner lite om en ansiktsprotes som veteraner hade kunnat bära på 1800-talet.

Allt som allt väldigt stark. Han hade dock kunnat få högre betyg om det fanns någon konceptuell tanke bakom, men ack.

LD får 7/10 Buttons.

LD började började nyligen göra drill igen efter ett längre avbrott. Hans freestyle på Pluggen In W/Fumez är en av hans senaste låtar.

Lucii (No Remorse)

”Alltifrån namnet och stilen till musiken och regin djävulskt.”

Lucii tillhör rappkollektivet No Remorse. Hans USP är satanismen.

Ingen kan bygga världar som Lucii. Alltifrån namnet och stilen till musiken och regin djävulskt. Han sticker verkligen ut, då han är en av få erkända satanistiska drillrappare. Såg en kommentar på en av hans låtar som löd “If I see my man on the ends, I’ll stab myself”, och jag fattar verkligen. Lucii är läskig. 

Tycka vad man vill om hans musik, budskap och värderingar, men rent konceptuellt är han en av de bästa inom drill. Enda nackdelen är att hans grej, som Officas, blir lite uttjatad efter ett tag, vilket är svårt att jobba runt. Han borde se till franska Ziak för inspiration, en annan satanistisk rappare som har lyckats hålla det intressant.

Allt som allt, sjukt unik look och starkt koncept (han borde bli reklamare) man glömmer aldrig Lucii.

Han får 9/10 Buttons.

Lucii är den enda rapparen fått styra över ljussättningen på sin Plugged In Freestyle. Alla andra har fått blåa lampor, förutom Lucii som fick djävulsröda.

Det finns många fler masker att recensera, så jag kanske gör det här till en grej. Beror framförallt på Ninas respons.

Trevlig helg och allt gott,

Simon,

Publicerad av Simon Ghidey

Redaktör och medgrundare av The Belly Button Gazette.

En tanke på “Drillrappens bästa ansiktsbonader

  1. Hahahah otroligt avslut på ännu ett otroligt inlägg, trots att jag nog kommer ha mardrömmar om Lucii. Däremot är min favorit nog DOOMs hjälm även om han bara nämndes i inledningen. Men jag kanske är partisk också som ett fan?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: