Ett arktiskt frosseri

Utställningar, poddar och serier som får svensk januarinatt att kännas som vårsol i jämförelse. Sätt den svenska vintern i perspektiv med tips om några berättelser från Arktis.

ARCTIC, Louisiana Art Museum

En utställning i sju delar som utforskar moderna såväl som historiska polarexpeditioner och motiven bakom dom. Bland utställningens många föremål finns bland annat en uppsättning silverbestick och en orgel, vilket förmedlar ungefär hur förberedda en del äventyrare var inför den världsdel de begav sig till. Mer om utställningen finns att läsa här.

BBC History Extra Podcast – Surviving hell on earth: Polar explorer Ranulph Fiennes on Shackleton

Om avsnittet: ’’Ernest Shackleton looms large in the heroic age of exploration, making two bids to reach the South Pole and famously attempting to traverse the Antarctic continent, before his ship was crushed by pack ice. Fellow polar explorer Sir Ranulph Fiennes chronicles his dangerous exploits and reflects on his own expeditions in a conversation with Rhiannon Davies.’’

360° virtual tour of The British Museum Arctic culture and climate exhibition

’’Developed in collaboration with Arctic communities, the exhibition celebrated the ingenuity and resilience of Arctic Peoples throughout history. It told the powerful story of respectful relationships with icy worlds and how Arctic Peoples have harnessed the weather and climate to thrive.’’ En virtuell utställning som finns att se här.

The terror

Serie med regi av Ridley Scott, baserad på sanna händelser. 1845 beger sig två engelska skepp, HMS Erebus och HMS Terror, ut i hopp om att hitta den mytomspunna nordvästra passagen till Kina. Skeppen sågs aldrig igen. Övernaturliga inslag förekommer men det mest skrämmande i serien är ändå naturen själv. Finns att se på diverse streamingtjänster.

The North Water

Serie baserad på Ian McGuires roman om en arktisk valjaktsexpedition som går åt helvete. Serien innehåller en hel del sexuellt våld, våld mot djur och kirurgiska ingrepp som utförs med de medel som fanns ca 1800. Inte allas cup of tea helt enkelt. Finns att se på SVT Play.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: