Johans tips #2: What If?

Beroende på cinematisk läggning kan man återkomma till samma film om och om igen. Jag har den tendensen och What If? är en av dessa filmer. En indieromcom med Daniel Radcliffe och Zoe Kazan.

What If?

regi: Michael Dowse
manus: Elan Mastai, baserat på pjäsen Toothpaste & Cigars
Huvudrollsinnehavare: Daniel Radcliffe och Zoe Kazan
Premiär: 2013

Bild: Fastnet films / Caramel films

Daniel Radcliffe spelar Wallace, en romcom-version av sig själv och Zoe Kazan spelar Chantry, en quirky tjej i ett långvarigt förhållande. De blir vänner, men kan de förbli bara det?

Premissen som sådan är varken märkvärdig eller ett tipsincitament, utan som alla romantiska komedier är den av samma träslag i ramarna, medan penseldragen skiljer det banala från det begåvade. Efter flera års studier av den romantiska komedin har ett antal faktorer som tenderar att avgöra kvaliteten utkristalliserat sig. Jag kommer att gå in närmare på dessa i en annan text, men låt mig snudda vid någon av dem redan nu.

Med genrens så tydliga fäbless för tvåsamhet är det upp till manuset att roa inom genrens ramar. Dialogen mellan huvudkaraktärerna är kanske den allra mest bärande balken i ett romcombygge. Med det i åtanke är What If? bland det bästa jag har sett i genren på denna sida millenieskiftet. Det underlättar att rollsättningen är oklanderlig och att såväl Kazan som Radcliffe är begåvade skådespelare, men även det skrivna ordet bär på en lätthet och ironi som är svår att bemästra. I humorn finns ett mörker som huvudkaraktärerna försöker vifta bort, som en fluga vid middagsbordet på sommaren, men som kommer tillbaka, för att karaktärerna är välskrivna, med en komplexitet väl avvägd för hundra minuter film.

Deras vänskap tar, till exempel, fart när de under ett montage lär sig mer och mer om Elvis Presleys kosthållning i livets slutskede och hur mycket oprocessad avföring han hade i sig när han dog – och det är vackert. Denna kosthållning, som ska ha varit nästan uteslutande ”Fool’s gold” (en limpa bröd, täckt i smör, med bacon, sylt och jordnötssmör).

Som grädde på romcommoset har Adam Driver en biroll – Allan, Wallace bästa vän. En excentriker vars sorglösa, passionerade och destruktiva relation är en lustig kontrast till huvudkaraktärens mer ängsliga kärleksliv.

”I just had sex and I’m about to eat nachos!”

Publicerad av Johan Svensson

Redaktör, illustratör och medgrundare av The Belly Button Gazette.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: