Johans tips #1: Ayoade on Top

Jag, i rollen som sakkunnig, vill dela med mig av några rekommendationer – tips, om man så vill. Lite kortare inlägg – som en blogg, om man så vill – några få betraktelser från att ha tagit del av ett verk.

För att visa att även jag ibland höjer blicken från de romantiska komedierna är mitt första tips ett av slaget bok.

Let’s get the country reading.

Ayoade on Top

skriven av Richard Ayoade
utgiven 2019
på Faber & Faber

Bild: Faber & Faber

I boken Ayoade on Top tar Richard Ayoade ett helhetsgrepp om den romantiska komedin A View  from the Top (2003). Man behöver inte ha sett filmen för att uppskatta boken. Filmen hade fram tills boken kom även flugit under min radar (den typen av luftfartsrelaterad humor finns det gott om på de drygt 200 sidorna).

Ayoade har ett nästan akademiskt tilltal genom boken – han beskriver filmen som om det vore en klassiker, bryter ner replikskiften, sammanfattar och resonerar kring flygvärdinnans historia och ser nyanser i filmen som han själv, mer än någon annan, vet inte egentligen finns där.

A View from the Top skildrar Gwyneth Paltrow, i rollen som Donna, som drömmer om att bli flygvärdinna. Samtidigt förälskar hon sig i Ted, som spelas av Mark Ruffalo. Det är ett klassiskt karriär-eller-relation-dilemma som förmodligen aldrig tidigare har utspelat sig i den infernaliskt hårda flygbranschen, som filmen utger den för att vara, och därmed har det förmodligen aldrig stått så lite på spel i en film.

Varför ska man läsa den definitiva boken om en film som ingen anser är bra? För att författaren själv inte heller anser den vara bra, och således, med ständig ironi och humor paketerad i lättsam universitetsengelska, kastar ljus på alla de klyschor, övertydligheter och fåniga dialoger som romcomgenren och många filmer därtill gör sig skyldiga till. Det är en bok skriven av en engelsman, om en usel amerikansk film – så alla med minsta anglofila tendens och en fäbless för film (fin som ful) bör åtminstone ha chansen att uppskatta den.

Se Richard Ayoade berätta om boken på hans eget lustiga vis:

Publicerad av Johan Svensson

Redaktör, illustratör och medgrundare av The Belly Button Gazette.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: